În perioada 29-30 martie 2013 a avut loc la Bucuresti in cadrul Centrului de Training Delta Hospital,   al 2 lea Curs de Bronhoscopie in Abordul Caii aeriene in Anestezie si Terapie Intensiva , organizat de Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica si Alte Tehnici Interventionale (ARCE) ,  Fundatia pentru Chirurgie Laparoscopica , Toracoscopica si Alte Tehnici Minim Invazive (FCLT) si Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI)

Acest curs s-a bucurat de prezenta lectorilor: Dr. Genoveva Cadar, Prof As.Dr.Emilia Crisan , Dr. Daniela Godoroja,  Prof.As.Dr. Ruxandra Ulmeanu, Conf.As.Dr. Dan Ioan Ulmeanu,  Ing. Nicu Covaci (STORZ),  Dr.Mihai Davidescu (Rombiomedica) , Dr.Silviu Negoita , Dr.Bogdan Grigorescu

Deasemenea au fost înscrisi la curs  un număr de 24 medici anestezisti specialisti , primari si 4 rezidenti din Bucuresti Brasov, Ploiesti, Constanta, Slobozia, Cluj, Campina.

Pe parcursul primei zile participantii au asistat la prezentări în sala de curs ,demonstraţii live de intubaţie fibroscopica pe pacient treaz transmise din sala de operaţie si au avut acces in laboratorul  experimental, dotat pentru toate tipurile de proceduri în managementul căii aeriene.

  • Conf.As Dr. Dan Ulmeanu  a sustinut o prelegere despre „Anatomia căilor aeriene şi tehnica intubaţiei prin bronhoscopie cu anestezie locală, precum şi explorarea arborelui bronşic”
  • Dr.Daniela Godoroja , a vorbit despre „Intubaţia prin fibrobronhoscopie optică cu anestezie locală şi sedare minimă pe pacient treaz: indicaţii, contraindicaţii, complicaţii şi rolul ei în calea aeriană dificilă
  • Dr.Mihai Davidescu  „Rolul mastii laringiene in bronhoscopie”
  • Dr.Genoveva Cadar „Managementul fibroscopic al căilor aeriene în chirurgia toracică „
  • Prof As Dr.Ruxandra Ulmeanu, Prof As Dr.Emilia Crisan, Conf.As Dr.Dan Ioan Ulmeanu  “Managementul stenozelor traheale
  • In ultima parte a zilei participantii au facut training pe manechine sub indrumarea expertilor.

A doua zi de curs a debutat cu  training-ul  pe tesuturi vii – intubare, explorarea cailor aeriene,traheostomie percutana pe porci anesteziati coordonati fiind de catre Dr.Genoveva Cadar,  Dr.Daniela Godoroja, Conf.As Dr.Dan Ioan Ulmeanu, ing. Nicolae Covaci,Dr.Bogdan Grigorescu, Dr.Silviu Negoita, Dr.Silviu Negoita a vorbit despre Endoscopia bronsica in Terapia Intensiva si Dr. Grigorescu despre tehnicile videoasistate in pediatrie.

Medicii anestezisti înscrisi la acest curs  au primit diplomă de participare, acordandu-li-se 12 puncte EMC de catre Colegiul Medicilor

Evenimentul  a fost foarte bine apreciat de catre cei prezenti, carora le-a starnit un interes deosebit:

“Foarte util. Poate un curs mai lung sau cursuri mai multe in interval de timp mai scurte (pentru repetitie) ar fi grozav”

“Excelent, o noua etapa in gestionarea cailor respiratorii. Da speranta si incredere. Asteptam si alte cursuri din domeniul bronhoscopiei, poate mai aproape de patul bolnavului.Va multumesc Dr Baciu A”

“Plus pentru imagistica , filme abundente. Atmosfera putin formala. Excelent pentru aplicatii practice. Putin prea mult –tehnici de bronhologie interventionala”

“Cursul este foarte bine organizat si activitatea de simulare pe manechine si mai ales porci, foarte buna. Prezentarile de sambata au fost concise cu ceea ce este esential pentru noi. In rest felicitari. Cred ca este un curs pe care toti trebuie sa-l urmeze. Sa nu va pierdeti entuziasmul”

“Un curs foarte util si interesant. Organizarea unui curs de bronhoscopie care sa ne confere “competenta” pentru efectuarea (dpdv legal)de bronhoscopii in ATI si intubatii pe bronhoscop. Prezentari la Congresul SRATI pt familiarizarea cat mai multor colegi cu tehnica si poate prin asta convingerea celor responsabili sa achizitioneze aparatura. Asteptam si alte cursuri si intalniri.”

“Foarte multumita. Educativ, interesant. Cat mai multe experiente de acest gen”

“Pregatirea teoretica si practica a fost la nivel ridicat, cu profesionalism si daruire din partea organizatorilor”

“Organizare excelenta. Calitate foarte buna a prezentarilor teoretice si a sectiunii practice. Comunicare foarte buna.”

“Curs bine structurat teorie si practica.Instructori bine intentionati si rabdatori. Ideal si manevre invasive (traheotomie)”

“Program respectat. Multe cunostinte acumulate la sfarsitul cursului. Dorinta de recunoastere a cursului gen “atestat”, etc. Mai multe puncte EMC”

“Curs foarte bine corelat teoretic si practic.Este primul curs la care am participat si unde sectiunea hands-on a fost foarte buna (din punctual meu de vedere). SRATI ar trebui sa intrroduca in pregatirea rezidentilor minim doua saptamani de astfel de pragtire si in plus abordul in extrema urgent al cailor aeriene (nu numai teorie).Felicitari pentru curs atat parte de teorie cat si organizarea au fost la nivel inalt si de folos pentru medical ATI. Ce spuneti de un curs cu tema “Anestezia la pacientul cu obezitate morbida?”. Felicitari si mult success in continuare”

Încă de pe acum este anuntat pentru,sambata 18 mai in cadrul celui de al 39 lea congress SRATI de la Sinaia o sectiune teoretica de cale aeriana dificila condusa de prof. Tiberiu Ezri  urmata de Workshop ul Karl Storz pe manechine, cu focus pe bronhoscopie si abordarea a diferite scenarii de cale aeriana dificila .Participarea la workshop va fi limitata la un numar de 40 de participanti pentru ca accesul hands on sa fie relevant. Va asteptam!

Centrul de training Delta Hospital va organiza 2 cursuri de bronhoscopie pentru anestezisti de 2 ori pe an in toamna si primavara urmand ca datele exacte sa fie anuntate cat mai curand.

Dr. Daniela Godoroja