In ziua de 15 decembrie 2012 s-a desfasurat la Rin Grand Hotel cel de al patrulea Simpozion National de Chirurgie Bariatrica si Metabolica. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica si alte Tehnici Interventionale, Asociatia din Romania de Chirurgie Bariatrica si Tratament Complex al Obezitatii, Fundatia pentru Chirurgie Laparoscopica, Toracoscopica si alte Tehnici Interventionale, si a fost endorsat de Federatia Internationala pentru Chirurgia Obezitatii – IFSO.

In ziua precedenta , pe 14 Decembrie, s-a desfasurat la Centrul de Training pentru Laparoscopie de la Delta Hospital, un curs cu antrenament practic dedicat tehnicilor miniinvazive de chirurgie bariatrica si metabolica.

Au participat 12 chirurgi din Bucuresti si din tara, iar programul a inceput cu o prezentare a echipamentului si instrumentarului Storz (principalul partener al Simpozionului), cu specific pentru chirurgia bariatrica, urmata de 8 prelegeri referitoare la evolutia chirurgiei bariatrice, implementarea unui program complex bariatric, principalele proceduri utilizate in mod curent, principiile chirurgiei experimentale, precum si utilizarea staplerelor pentru suturi mecanicesi a dispozitivelor avansate de electrochirurgie.

Ulterior participantii s-au deplasat la laboratorul de chirurgie experimentala, unde au avut la dispozitie patru porci vii sub anestezie generala si au exersat, conform unei liste de control, toate gesturile de baza in laparoscopie precum si diferite tehnici operatorii cu specific bariatric, utilizand staplere si dispozitive moderne de electrochirurgie.

Simpozionul din 15 Decembrie a reunit peste 100 de participanti din intreaga tara, majoritatea chirurgi, dar si endocrinologi, anestezisti si alti specialisti din sanatate implicati in programe bariatrice.

Au fost prezenti si au participat activ si doi experti din strainatate; Dr. G. Sillechia ( Italia ) si Dr. S. Ugale ( India ).

Simpozionul a cuprins 28 de lucrari grupate in trei sesiuni si care au abordat teme variate : efectele chirurgiei metabolice asupra diabetului de tip 2, abordarea anesteziologica a pacientilor cu obezitate morbida , diferitele tehnici chirurgicale aplicate acestor pacienti in interventtile primare dar si in reinterventii,posibilele incidente, accidente , complicatii si atitudunea de urmat , urmarirea pacientilor si evaluarearezultatelor , precum si experienta unor centre chirurgicale din toata tara.

La amiaza a avut loc un Simpozion Karl Storz Endoscopia Romania, cu o demonstratie operatorie de laDelta Hospital – sleeve gastrectomy – urmarita de participanti in viziune HD 3D, foarte apreciata de totipentru calitatea excelenta si profunzimea imaginii. In final, Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica a avut onoarea de a organiza impreuna cuInternational Bariatric Club, a doua Intalnire Generala de Noutati in Chirurgia Metabolica. Aceastasesiune speciala, teleconferinta transmisa in direct in lumea intreaga , a reunit experti de prestigiuinternational din Statele Unite, Mexic, Italia, Brazilia, si a fost urmarita cu mult interes de catre participanti, care au exprimat deplina satisfactie pentru intregul Simpozion. Reusita acestei acestui Simpozion are, credem, semnificatia interesului tot mai mare al chirurgilor romani pentru chirurgia bariatrica si metabolica si stimuleaza organizarea pe viitor si a altor manifestari similare.

Prof. Dr. Corneliu Dragomirescu, Responsabil al Comitetului pentru Eduactie ARCE

Prof. Asoc. Dr. Catalin Copaescu, Secretar General ARCE