Relatare de Bogdan Diaconescu si Dorin Popa
In perioada 7 – 8 Februarie 2013, Facultatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, (prin departamentele de Chirurgie si Anatomie) si Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica au organizat cursul cu titlul “International Surgery Workshop for visceral and gastro-intestinal emergencies”.
Proiectul nostru, care se doreste a fi inceputul unei traditii, a fost sprijinit, pe langa experti romani si de invitati straini de prestigiu:
– Prof. Dr. Selman Uraneus, Graz Austria, Presedinte I.A.T.S.I.C. si Presedinte al congresului E.A.E.S. 2013 de la Viena
– Prof. Dr. Abe Fingerhut, Paris Franta, fost Presedinte al E.A.E.S. si Presedintele Congresului E.A.E.S. 2014 de la Paris
– Dr. Antonello Forgione, Italia, Director al A.I.M.S. Milano
– Dr. Marek Soltes, Slovacia, Spitalul Universitar Kosice
Cursul, organizat sub conducerea Prof. Mircea Beuran si Prof. Florin Filipoiu, a fost structurat in sesiune teoretica si hands-on. Numarul de participanti a fost limitat la 20 astfel incat sa oferim oportunitatea exersarii unui numar cat mai mare de tehnici si proceduri chirurgicale pentru fiecare participant.
Componenta teoretica a cuprins prezentari asupra urgentelor viscerale si gastro – intestinale, altele decat cele traumatice: ulcer perforat, colecistita acuta, ocluzii intestinale etc.
Componenta hands-on a fost reprezentata atat de sesiuni pe cadavru (in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti) cat si pe porc intubat, pentru tehnici laparoscopice (in cadrul Laboratorului de Chirurgie Laparoscopica al UMF Carol Davila). Participantii au avut ocazia sa lucreze cu stapplere, sa testeze aparatura de disectie-coagulare si sa invete trucuri chirurgicale de la expertii prezenti permanent in mijlocul nostrum. Au fost simulate numeroase situatii de urgente abdominale , rezolvate exclusiv prin tehnica laparoscopica. Evenimentul nostru a fost organizat cu sprijinul companiilor Rombiomedica, ERBE, MSD si Temco-Olympus.
Speram ca acest tip de manifestari stiintifice, focusate pe tematici si dublate de componenta practica sa imbunatateasca performanta specialistilor romani si sa ii puna la curent cu ultimele noutati in domeniul aparaturii medicale.
Proiectul a fost finantat prin contract UEFISCDI nr 86/ 17-10-2012