In ziua de 31 octombrie 2012 a avut loc, la DELTA HOSPITAL, lansarea sistemului de viziune tridimensionala full HD pentru chirurgie laparoscopica, eveniment in premiera atat in Romania cat si in Europa de est.

A fost impresionanta participarea majoritatii celor mai reprezentativi colegi din lumea chirurgicala romaneasca.

Este de mentionat in mod deosebit prezenta unor personalitati de marca : Prof. Dr. Irinel Popescu , Presedintele Academiei de Stiinte Medicale, precum si numerosi sefi de Clinici si Sectii de chirurgie, dar si manageri de spitale, din intreaga tara.

Compania KARL STORZ, cea care a organizat evenimentul, a fost reprezentata de echipa KARL STORZ Romania, condusa de Dl. Director Cristian Turcu, precum si de un expert din partea centralei de la Tuttlingen, care a facut o prezentare tehnica a sistemului de viziune laparoscopica 3D full HD.

Detaliile si profunzimea imaginilor oferite de acest sistem in campul operator, vor conduce la progrese semnificative in promovarea, intelegerea si realizarea procedeelor de chirurgie miniinvaziva .

Aceasta evolutie se inscrie pe linia recomandarii profetice facute in urma cu multa vreme de unul din marii inaintasi ai chirurgiei mondiale : „Sa vezi bine ceea ce faci, ca sa faci bine ceea ce vezi”.

Dincolo de spectaculozitatea imaginilor 3D full HD, cresterea calitatii perceptiei reale a zonei de lucru si ameliorarea consecutiva a preciziei gesturilor chirurgicale, vor da un plus de siguranta actului operator – ceea ce in final va fi in beneficiul pacientilor.

Inainte de lansarea oficiala, sistemul 3D a fost testat in cursul unor interventii efectuate in Sectia de Chirurgie de la DELTA HOSPITAL de catre Dr. Catalin Copaescu. Inregistrari din operatiile respective au fost prezentate in deschidere participantilor, care au putut, cu totii, sa urmareasca imaginile cu ajutorul ochelarilor speciali – ca de altfel pe toata durata evenimentului.

Prof. Dr. Irinel Popescu, Presedintele Academiei de Stiinte Medicale, a apreciat in cuvantul sau importanta lansarii noului sistem de viziune si a facut o corelatie cu chirurgia robotica, deasemenea cu viziune 3D, devenita practica curenta la Institutul Clinic Fundeni de un numar bun de ani.

Dr. Catalin Copaescu a prezentat impresiile sale asupra experientei proprii cu operatiile laparoscopice in viziune 3D, iar reprezentantul KARL STORZ de la Tuttlingen a explicat fundamentele tehnice ale sistemului.

A urmat apoi o demonstratie operatorie – cura laparoscopica de hernie inghinala bilaterala – efectuata de Dr. Catalin Copaescu cu sistemul 3D si urmarita in direct de catre participanti. Interventia a fost comentata de catre experti ai Centrului de Trainig DELTA – Dr. Victor Tomulescu si Dr. Dan Ulmeanu , iar participantii au avut posibilitatea de a interveni in direct si de a discuta cu operatorul.

Evenimentul – premiera a fost foarte bine apreciat de catre cei prezenti, carora le-a starnit un interes deosebit.

Centrul DELTA HOSPITAL isi propune sa promoveze in continuare sistemul de viziune 3D full HD in chirurgia miniinvaziva, atat in practica clinica, cat si la cursurile intensive de training pentru laparoscopie.

Prof. Dr. C. Dragomirescu, Coordonator al Comitetului pentru Educatie ARCE