LapCo România

Program Educational LapCo Romania

 

Asociatia Romana pentru Chirurgie Endoscopica (ARCE) a derulat o analiza a dezvoltarii chirurgiei laparoscopice in Romania.
Studiul a beneficiat de sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica Management si Perfectionare in domeniul Sanitar (SNSPMS) care ne-a pus la dispozitie informatii extrase din baza de date nationala detinuta de acesta institutie.
Analiza a considerat ca punct de reper anul 2008, an in care Ministerul sanatatii a facut o investitie masiva in tehnologie prin achizitionarea a 64 truse de chirurgie laparoscopica. Consecutiv, dezvoltarea chirurgiei minimal invasive in Romania a fost semnificativa si constanta.
Analizand numarul de interventii chirurgicale pentru patologia colorectala observam ca exista o crestere constanta a respectivelor proceduri, cu dublarea numarului de operatii in ultimii 2 ani (legat probabil de o diagnosticare mai eficienta si precoce a unor leziuni operabile). Pe de alta parte, numarul de interventii chirurgicale minimal invazive (laparoscopice, transanale, robotice) a demostrat o crestere modesta, de la 5% la doar 7,5% in 2016 fata de 2018.(1)
Practic ne aflam in situatia in care se afla Anglia in 2006-2008, tara in care, printr-un program educational coerent si o sustinere guvenamentala importanta, dupa 10 ani, 67% dintre cazurile de chirurgie colorectala erau rezolvate minimal invaziv. (2)
Cum a fost posibil acest lucru? Poate Romania sa replice acest model deosebit?

Citeste mai mult…

Program LAPCO Romania 2022 – 2023

ERAS

Colectomia stanga pas cu pas

Hemicolectomia dreapta pas cu pas

Anatomia laparoscopică a colonului

*Acest Program Educational este sustinut cu sprijinul

Email

office@arce.ro

OFFICE

Nicolae Caramfil 85A, Bucuresti, Sector 1

Luni - Vineri

8 - 17

Sâmbătă - Duminică

închis