„Chirurgia Obezității in Romania – Actualitati si Perspective”

Consemnat de dr. Cristian Boru

Afis_ARCE_5_dec_small

In data de 5 decembrie 2009 s-a desfășurat in București, în Centrul de Conferințe RIN Grand Hotel, primul simpozion național de chirurgie bariatrica cu tema: „Chirurgia Obezității in Romania – Actualitati si Perspective”. Simpozionul a fost organizat de Asociația Romana pentru Chirurgia Endoscopica (ARCE), Fundația de Chirurgie Laparoscopica si Toracoscopica (FCLT) si Asociația Romana de Chirurgie Bariatrica si Tratament Complex al Obezității (ARCOB).

Scopul principal al acestui simpozion a fost sensibilizarea chirurgilor asupra tratamentului chirurgical al obezității patologice, familiarizarea celor noi inițiați in domeniu cu tehnicile chirurgicale minim invazive specifice, precum si prezentarea unor aspecte practice, de tipul complicațiilor si a urmăririi postoperatorii.

Reuniunea a debutat cu o relatare a prof. Nicolae Iordache (Spitalul „Sf. Ioan” Bucuresti) asupra prezentarilor din cadrul celui de al XIV-lea Congres Mondial al International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders (IFSO), recent disputate la Paris, la sfârșitul lunii august 2009. S-au putut desprinde temele majore ale congresului si anume: evoluția tehnicilor chirurgicale; rezultate la distanta, falimentul si procedurile Re-Do: indicații, tehnici si rezultate; chirurgia bariatrica pentru pacienți peste 60 de ani; epidemia mondiala de obezitate, chirurgia obezității si implicațiile politico-economice; evoluția înainte/după chirurgia bariatrica a adipocitelor si a țesutului adipos; efectul metabolic al diverselor tehnici bariatrice, in special asupra diabetului. De asemenea, aspecte importante ale congresului au fost reprezentate de chirurgia bariatrica la adolescenți si copii precum si implicațiile asupra gravidității si cancerului. Partea academica nu a fost uitata, numeroase sesiuni fiind acordate aspectelor educaționale: predarea chirurgiei bariatrice, formarea centrelor de excelenta, suportul companiilor producătoare si a celor de asigurări.

Urmatoarea tema din programul simpozionului a fost programul de chirurgie bariatrica in Romania. Partea chirurgicala a fost prezentata de dr. Catalin Copaescu (Spitalul „Sf. Ioan” Bucuresti) care a insistat asupra necesitații formarii unei echipe multidisciplinare (chirurg, endocrinolog, cardiolog, psiholog), care sa evalueze preoperator pacientul obez, sa il pregateasca de operatie iar apoi sa il urmareasca de-a lungul parcursului postoperator pe termen lung. De asemenea au fost subliniate investigatiile necesare evaluarii pre- si postoperatorii, dar si anumite aspecte practice din relatia cu obezii patologici (conditii tehnice, instrumente specifice, etc).

Rolul endocrinologului in echipa multidisciplinara bariatrica a fost nuantat de dr. Simona Fica (Spitalul „Elias” Bucuresti) care a insistat asupra patologiei endocrine asociate cu obezitatea patologica, necesitatea diagnosticului diferential al anumitor boli endocrinologice, dar si a colaborarii dintre chirurg si restul echipei.

Prima parte a simpozionului s-a terminat cu o sesiune de consens asupra primului consimtamant informat preoperator propus pentru discutii libere si, ulterior, pentru aprobare din partea unui consiliu consultativ format din personalitati din domeniul chirurgiei bariatrice. Consimtamantul informat propus preoperator candidatului obez patologic va reprezenta un document oficial al ARCE si ARCOB, care prezinta pacientului si familiei acestuia aspecte epidemiologice ale obezitatii patologice, tratamentul chirurgical modern al acesteia, aspecte tehnice, evoluția postoperatorie, dar si riscurile anestezico-chirurgicale si complicațiile postoperatorii posibile. Aceasta prezentare realizata de dr. Cristian Boru (Spitalul „Caritas” Bucuresti”) a declanșat in mod voluntar discuții ample, care vor fi analizate de consiliul consultativ pentru a completa si îmbunatati acest consimtamant informat. Scopul prezentării a fost tocmai acela de a elabora un document complet, echilibrat, care ulterior va deveni disponibil tuturor practicanților chirurgiei bariatrice din Romania. Termenul limita de finalizare propus este mai 2010, cu ocazia Conferinței Naționale a Societatii Romane de Chirurgie.

duet-trs-04

A doua parte a simpozionului a avut aspecte practice: o demonstrație operatorie (înregistrata) de gastrectomie longitudinala laparoscopica – sleeve gastrectomy. Aceasta operatie relativ noua in arsenalul chirurgiei bariatrice a fost prezentata de dr. Copaescu, care s-a remarcat printr-o acuratețe tehnica deosebita, aspect facilitat si de condițiile tehnice operatorii si de prezentare deosebite. Unul din aspectele subliniate a fost sutura mecanica in chirurgia bariatrica, deoarece aceasta operatie consta tocmai intr-o gastrectomie partiala verticala (cu îndepărtarea parțiala a antrului, si totala a corpului si fundus gastric) realizata integral laparoscopic prin sutura mecanica. O noutate a fost si lansarea noilor generații de staplere lineare in Romania, Duet TRS (Covidien, USA). Particularitatea acestor noi staplere consta in faptul ca linia de rezectie/sutura mecanica este întărita instantaneu in momentul efectuării, fara a necesita o preîncărcare, cu un efect pozitiv asupra scăderii incidentei hemoragiilor si fistulelor postoperatorii.

Ultima parte a simpozionului a constat in prezentarea video a unor cazuri particulare, a unor complicații dar si rezolvarea lor ulterioara. Prof. Iordache si Prof. F. Lazar (Spitalul Județean Timișoara) au prezentat câteva cazuri de inel gastric reglabil cu evoluție particulara; Dr. S. Pantea si Conf. Dr. C. Duta (Spitalul Județean Timișoara) au prezentat un caz mai mult decât interesant de falsa disgravidie la o pacienta cu inel gastric complicat prin necroza gastrica, la care s-a practicat de urgenta sleeve gastrectomy, cu evoluție ulterioara favorabila. Dr. R. Munteanu (Spitalul „Sf. Ioan” Bucuresti) a prezentat surprize operatorii si la distanta după sleeve gastrectomy, iar Conf. Dr. C. Duta si Dr. C. Copaescu au prezentat câteva cazuri de gastrectomie longitudinala cu evoluție postoperatorie dificila. Complicațiile sleeve au fost subliniate si, in special, fistula la nivelul liniei de rezecție mecanica, aceasta complicație temuta reprezentând o piatra de încercare pentru orice chirurg bariatric.

Concluziile lucrărilor au fost rezumate de dr Copaescu, care si-a exprimat mulțumirea pentru reușita acestui prim simpozion național, demonstrata de participarea numeroasa si de calitatea prezentărilor, in speranța transformarii lui intr-un eveniment anual.

Dr. Cristian Boru