În perioada 22-24 octombrie 2012 a avut loc la Craiova Primul Workshop de Chirurgie Pediatrică Laparoscopică, în Cadrul Universitătii de Medicină si Farmacie Craiova care a avut ca si co-organizatori: Compania TEMCO, reprezentant pentru Romania al echipamentelor OLYMPUS si Asociatia Medici Pentru Copii. Această reuniune s-a bucurat de prezenta invitatului special: Prof. DR. HENRI STEYAERT- Head IRIS/ULB Departement of Pediatric Surgery, HUDERF Universitary Childrens Hospital, BRUSSELS, BELGIUM, cunoscut expert la nivel mondial în chirurgia pediatrică laparoscopică. De asemenea au fost înscrisi la workshop un număr de 10 chirurgi pediatri din alte centre universitare: Iasi (8), Timisoara (1), Arad (1).

Pe perioada celor trei zile cursantii au asimilat notiuni de bază în chirurgia endoscopică, începând cu instrumentarul si turnul pentru laparoscopie, având la dispozitie instrumente si echipamente pentru pentru studiul „la rece” a acestora, organizarea unei intervetii minim-invazive, aranjarea echipamentului, principii de anestezie în chirurgia laparoscopică pediatrică, tehnici pentru insertia trocarelor, tehnica nodurilor.ch ped oct craiova2

Pe parcursul primei zile participantii au asistat la transmisii „live” din blocul operator al Clinicii de Chirurgie Pediatrică, unde Prof. Henri Steyaert împreună cu echipa clinicii, au efectuat 3 interventii chirurgicale minim-invazive.

În celelalte zile de desfăsurare au avut loc interventii chirurgicale experimentale la porc, desfăsurate în Biobaza UMF Craiova, unde sub îndrumarea Prof Steyaert si a altor experti locali, cursantii au putut efectua interventii minim invazive: insertia trocarelor de lucru, insuflarea cavitătii peritoneale, tehnica nodurilor si aplicării clip-urilor, tehnici de disectie, hemostaza, toaleta cavitătii peritoneale, colecistectomia, apendicectomia, colecistectomia, splenectomia, etc. Activitatea afost organizată pe 3 puncte de lucru, platformă tehnică OLYMPUS. Toate interventiile s-au efectuat cu anestezie generală.

Zilnic cursantii s-au bucurat de videoprezentări din experienta oaspetelui din Belgia, care au abordat interventiile minim-invazive în chirurgia pediatrică: refluxul gastro-esofagian, cura varicocelului, a testiculului necoborât, reimplantarea ureterală, pieloplastia, nefrectomia, tumorile ovariene, toracoscopia, repararea atreziei de esofag, indicatii ale chirurgiei minim-invazive în chirurgia pediatrică. De asemenea au fost prezentată o serie de înregistrări video realizate în Clinica de Chirurgie I a Spitalului Universitar de Urgentă Craiova, care au vizat tehnica apendicectomiei, a colecistectomiei, NOTES (Dr. Valeriu Surlin).

Chirurgii pediatri înscrisi la acest eveniment au primit diplomă de curs postuniversitar organizat de UMF Craiova, cu 18 credite EMC.

Încă de pe acum este anuntat pentru anul viitor un al doilea modul în care activitatea practică va fi axată pe chirurgia minim-invazivă neo-natală, cu participarea unor nume de referintă din Europa în acest domeniu.

Alin Stoica, MD