Proces Verbal

Proces Verbal al Adunării Generale a ARCE, desfașurată în cadrul Congresului Național ARCE, ediția a VII-a, București, în 22.11.2013

Incheiat azi 13.11.2009, cu ocazia desfasurarii Adunare Generale ARCE cu ocazia Congresului National ARCE, editia a VII-a, Bucuresti

Ordinea de zi ARCE

Raportul presedintelui – Traian Patrascu

In acest moment avem aproximativ 250 membri cotizanti si 141 membri EAES, ceea ce spune foarte mult.

Delegatia Romana la congresul EAES a fost alcatuita din 75 membri situandu-se astfel pe locul 2 dupa una dintre tarile cu o populatie mult mai mare decat cea a tarii noastre.

Vom organiza in 2015 congresul EAES, datorita demersurilor facute de Catalin Copaescu, ceea ce este o mare onoare si o recunoastere a nivelului la care laparoscopia a ajuns in tara noastra

Despre activitatea ARCE sunt foarte multe lucruri de spus, lucruri care vor fi punctate si de ceilalti colegi, avand in vedere timpul foarte scurt avut la dispozitie:

  • Au fost organizate foarte multe cursuri, marea majoritate la spitalul Ponderas, sub coordonarea D-lui Prof. Dragomirescu si a lui Catalin Copaescu si Victor Tomulescu, multi membri ARCE au participat in calitate de cursanti, altii in calitate de experti, lucru care ajuta la ridicarea standardului in laparoscopia romaneasca.
  • Au avut loc foarte multe activitati organizate chiar si in provincie cu SRC, iar unul dintre minusuri ar fi ca nu am reusit sa avem o colaborare chiar foarte buna cu celelalte societati chirurgicale, de aceea ar fi bine ca pe viitor sa lucram la acest capitol.
  • Este foarte important sa promovam in viitorul staff oamenii tineri care au dovedit ca pot fi foarte buni organizatori.

Raportul secretarului general – Catalin Copaescu

Structura comitetului

Un minus vis-à-vis de numarul participantilor la sedinta (posibil din cauza plasarii acesteia in pauza de pranz); aspect pe care il vom avea in vedere pentru congresele ce vor urma.

Structura a fost impartita pe 5 categorii cum s-a stabilit anterior si va ramane aceeasi si pe viitor. Ramane de vazut daca si cum anume activitatea comitetelor va trebui modificata, imbunatatita si eventual corectata pe viitor.

Cotizatia membrilor ARCE a ramas la acelasi nivel din 2008, iar achitand o taxa de 100 EUR pot deveni atat membri ARCE cat si membri cu drepturi depline EAES.

In 2011 fata de ce s-a inregistrat anterior, s-a inregistrat o crestere, in 2012 s-a inregistrat o crestere fata de 2011, iar in 2013 o mica descrestere fata de 2012 dar o crestere fata de 2011.

Exista aproximativ 250 membri activi, interesati de promovarea intereselor ARCE si speram sa ne intensificam toate eforturile pentru a promova acest lucru. Dintre acestia aproximativ jumatate sunt si membri EAES.

Avem o baza de date electronica, un newsletter periodic trimis catre o baza de date care inregistreaza 1200 de colegi (nu numai de chirurgie generala); incercam sa promovam cu ocazia diferitelor evenimente rolul ARCE si asociatia si avem un sistem de inregistrare online care ofera o posibilitate securizata de inregistrare. Avem o revista oficiala, revista “Chirurgia” si acces la “Surgical Endoscopy” pentru cei care sunt si membri EAES, acestia beneficiind si de acces gratuit la inca alte 3 reviste si la intreaga baza informativa de pe site-ul EAES, iar calitatea de membru le ofera si facilitati la evenimentele organizate de EAES.

ARCE s-a implicat in acest interval (de la precedentul congres) in mai multe evenimente stiintifice (IASGO, Simpozion de chirurgie bariatrica si metabolica, o sesiune in cadrul Congresului national de chirurgie, etc.); implicarea in cursurile de educatie – 3 centre sub umbrela ARCE ( Cluj- Napoca, Timisoara, Bucuresti).

Se pot identifica programele de pregatire ARCE (site), programe in continua crestere organizate sub egida ARCE.

ARCE a organizat tot in scop educational si inscrierea de grup la congresul EAES.

Avem si reprezentanti in forurile internationale, Victor Tomulescu este in comitetul de cercetare, eu sunt parte a comitetului de educatie si din acest punct de vedere sunt niste responsabilitati destul de stricte la nivel European, dar rigorile ce se impun la acest nivel sunt o lectie importanta pentru ceea ce am putea sa impartasim mai departe colegilor nostri.

Site-ul ARCE este intr-un proces de upgradare de ceva vreme; s-a realizat si traducerea lui in limba engleza, vom realiza pe viitor si un leaflet care sa aduca la cunostinta care sunt beneficiile de a fi membru ARCE.

Am fost parte a unui master romano-italian, care din pacate s-a finalizat doar pentru italieni, datorita piedicilor pe care le-am intampinat in organizarea unui master in Romania. Cei care fac parte din comitetele de educatie, cercetare poate reusesc sa faca un pas inainte in acest sens, sa ne putem certifica international.

Avem doua cereri de afiliere la societatea noastra; doua societati doresc sa aiba relatii mai stranse cu ARCE. Este vorba despre “Societatea de chirurgie toracica miniminvaziva” – reprezentant Dl. Dr. Ulmeanu si “Asociatia romana de chirurgie pediatrica miniminvaziva” – Eugen Boia. Ambele au inaintat cate o cerere pentru afilierea la societatea noastra si supunem aprobarii adunarii generale afilierea acestora. Este vorba despre o colaborare mai stransa, de a organiza pe viitor impreuna mai multe evenimente.

Revista “Chirurgia” este revista oficiala, dar s-a solicitat contributia noastra la cheltuielile si demersurile administrative pe care aceasta le are. Dl. Prof. Traian Patrascu a fost la discutii in acest sens.

T. Patrascu – 2500 EUR, este o suma mare dar este revista noastra oficiala, iar sigla noastra apare in revista; cred ca trebuie sa aprobam sustinerea acesteia si sa mai negociem suma.

Este un efort din partea ARCE, dar avand in vedere ca regional nu exista o revista mai buna de chirurgie, trebuie sa ii sustinem eforturile de a ramane in picioare.

Raportul Trezorierului –  Victor Tomulescu

In fiecare an am avut beneficiu. In 2011 am avut un excedent, in 2012 un alt excedent, iar anul acesta nu ne asteptam sa avem rezultate foarte bune dupa acest congres deoarece a fost foarte dificil sa –l organizam.

In acest moment in conturile asociatiei sunt sume consistente; nu am cheltuit nimic din aceste sume.

Vom vedea daca balanta dupa congres nu va fi negativa si va trebui sa mai scadem.

Raportul presedintelui congresului – Adrian Maghiar

Au fost 500 de inscrisi la acest congres.Multumim societatilor co-participante. Faptul ca suntem apreciati si peste hotare s-a putut observa.

Congresul va fi organizat peste 2 ani in Romania datorita demersurilor facute de catre Dl. Catalin Copaescu si Dl. Victor Tomulescu.

Anul viitor congresul este la Paris.

Inscrierea in ARCE va ofera mai multe beneficii care au fost deja mentionate.

Fara participarea dumneavoastra la acest congres n-am fi reusit, deoarece sponsorii au fost atrasi si de alte evenimente organizate anul acesta.Este o concurenta tot mai mare mai ales pe laturile chirurgicale.

Participarea a fost destul de buna iar in ceea ce priveste nivelul lucrarilor, consider ca putem participa la orice congres european, avem multe centre in care se face o chirurgie endoscopica avansata si speram ca prin manifestarile pe care le organizam in cadrul ARCE (in special congrese si cursuri), sa promovam aceasta tehnica cat mai mult.

Va multumesc inca o data pentru participarea dumneavoastra la acest congres!

 

Raportul comitetului de educatie – Prof. Dr. Corneliu Dragomirescu

Am trimis solicitari tuturor membrilor comitetului pentru educatie de a ne informa referitor la activitatile educationale organizate sub egida ARCE cu intentia de a le populariza prin site-ul asociatiei noastre. Am primit in mod constant informatii pertinente de la Cluj si Timisoara si am promovat si activitatea centrului nostru Delta Endoscopic Training Center Bucuresti. Din celelalte zone nu am primit informatii referitoare la acest aspect.

Am considerat ca ar fi util ca pe site-ul ARCE sa avem niste subcapitole dedicate acestui aspect – al formarii pentru chirurgie miniminvaziva. Am infiintat video gallery unde se gasesc filme ale unor proceduri de genul acesta. Este foarte putin ce se gaseste la acest capitol, iar lipsa unor alte specialitati in care se practica in mod curent chirurgia miniminvaziva ar trebui sa ne mobilizeze astfel incat noi sa-i mobilizam pe colegii nostri sa vina sa participe la aceasta sectiune.

Revenind asupra intentiei noastre de a publica pe site-ul ARCE articole stiintifice, nu am avut oferte in acest sens. Exista doar 5 articole publicate, care sunt vechi, nu exista nimic actual.

Cam aceasta este situatia; dupa parerea mea nu este una foarte buna si ar trebui facute eforturi de a largi acest subcapitol educational. Ii doresc success urmatorului responsabil al comitetului pentru educatie.

Raportul comitetului de relatii internationale – Calin Tiu

Promovarea relatiilor international si nivelul la care s-a ajuns in acest moment nu este numai rolul acestei comisii, cat si al unor colegi minunati care se afla in sala, in fata noastra, carora le multumesc.

Comisia este formata din Dr. Antonescu de la Sibiu, Cristian Boru, Marius Nedelcu si subsemnatul.

Din cadrul comisiei au aparut initiative si realizari pe care le mentionez in continuare: Dr. Nedelcu care acum lucreaza in Franta la Strasbourg a initiat sesiunea cu participare internationala a Clubului de chirurgie bariatrica, un success international legat de Romania si de mentionat deasemnea ca Dl. Copaescu este membru in board-ul international.

Despre activitatea Dr-lui Boru s-a vorbit deja, a initiat masterul romano-italian, a stabilit relatii dinamice cu doua universitati si cu Societatea de chirurgie endoscopica din Italia, a contactat anumite personalitati si doreste realizarea unei scoli de vara de chirurgie laparoscopica in Bucuresti in care o sa-l sprijinim.

In ceea ce ma priveste am continuat munca de lobby pentru aducerea in Romania a congresului EAES si am contactat persoane si personalitati din board-ul EAES, cel mai important fiind Albert Cuschieri.

ARCE 2011 si IASGO 2013 sunt printre ultimele actiuni comune in care am fost implicati.

Anul acesta la al 25-lea Congres un roman a luat premiul la sesiunea prezentari, ceea ce iar ne-a adus favorabil in fata si putem gandi un nou congres in Romania in perspectiva anului 2019.

Anul acesta in februarie, in calitate de membru ARCE am fost invitat in deschiderea congresului American de la Orlando sa vorbesc despre Romania, o bucurie pe care o impart acum cu dumneavoastra, iar acum in calitate de membru SLS vin in fata dumneavoastra cu o propunere din partea acestei organizatii. Este vorba despre un parteneriat de imagine si de participare la anumite proiecte, iar presedintele nostru sau un delegat sa aiba acces gratuit si permanent in actiunile lor iar noi toti sa beneficiem de toate facilitatile pe care le au membri SLS. De aceea supunem la vot afilierea la aceasta societate.

Am mai avut o solicitare de la o alta societate, care deocamdata nu s-a concretizat.

Catalin Copaescu

–          De la celelalte comitete nu am primit niciun raport. Cele doua comitete au fost foarte active si le multumim celor care au coordonat activiatea acestora.

Revenim la aprobarea afilierii la ARCE

–          Societatea de chirurgie toracica miniminvaziva – aprobat prin vot

–          Asociatia de chirurgie pediatrica miniminvaziva – aprobat prin vot

–          SLS – aprobat prin vot

Premiu e-postere 2013

Florin Turcu

Comitetul de educatie din care fac parte, isi doreste o mai mare implicare a tinerilor in prezentarile de la congres.

ARCE isi propune sa premieze un tanar chirurg pana in varsta de 35 de ani pentru prezentarea unui e-poster, astfel incat el sa poata participa la un congres.

Ne cerem scuze pentru faptul ca nu am publicat pe site-ul nostru un regulament pentru desfasurarea concursului.

Anul acesta premiul revine D-lui Dr. Florin Bobirca de la Spitalul Cantacuzino, pentru posterul…., un poster modern care include prezentari multimedia. Este cel care a realizat posterul, nu cel care a operat,si il recompensam pentru acest lucru.

Traian Patrascu

Au existat foarte multe prezentari care nu s-au tinut, de aceea va propunem sa votam ca aceia care nu s-au prezentat, deoarece ne propunem sa pastram seriozitatea in ARCE, sa nu primeasca diploma de participare. – aprobat prin vot

 

In urma supunerii la vot a activitatii fostului comitet, aceasta a fost aprobata in unanimitate.

Presedinte ales – Catalin Copaescu

Vicepresedinti

Ciprian Duta – Timisoara

Horia Ciurtin – Cluj

Traean Burcos – Bucuresti

Secretar general – Victor Tomulescu

Trezorier – Calin Tiu

 

Comitetul director

–          Razvan Popescu – 31

–          Valeriu Surlin – 35

–          Eugen Nicolau – 31

–          Pantea Stelian – 30

–          Coros Marius – 9

–          Danila Nicolae- 21

Alegerea Comitetele ARCE

Comitetul de educatie – Florin Turcu – responsabil comitet

Cercetare publicatii – Vasile Bintintan- responsabil comitet

Comunicare, site, e-mail – Eduard Catrina- responsabil comitet

Tehnologie – Dan Ulmeanu- responsabil comitet

Relatii internationale – Bogdan Martian- responsabil comitet

 

Structura comitetelor urmeaza a fi stabilita la urmatoarea sedinta a comitetului director.

 

 

Email

office@arce.ro

OFFICE

Nicolae Caramfil 85A, Bucuresti, Sector 1

Luni - Vineri

8 - 17

Sâmbătă - Duminică

închis