În perioada 21-24 mai 2014 la Sinaia în incinta cazinoului si a hotelului Palace unde s-au desfasurat lucrarile Congresului National de Chirurgie organizat de Societatea Româna de Chirurgie.

Conform traditiei Asociatia Româna pentru Chirurgie Endoscopica si alte Tehnici Interventionale (ARCE) s-a implicat în buna desfaurare a evenimentului prin organizarea unui simpozion care a abordat o tema de chirurgie minim invaziva si anume chirurgia colo-rectala prin abord minim invaziv. Subiectul a suscitat un interes deosebit datorita:

– incidentei crescute a cancerului colo-rectal, ceea ce face ca la ora actuala acest tip de chirurgie sa ocupe unul din primele locuri in activitatea chirurgicala curenta din România

– impactului chirurgiei minim invazive care se realizeaza în momentul actual atât în centrele universitare cât si în cele neuniversitare.

Aceste 2 elemente au facut ca sala în care s-a desfasurat simpozionul sa fie plina.

Lucrarile au fost conduse de presedintele în exercitiu al asociatiei domnul profesor dr. Maghiar de la Facultatea de Medicina din Oradea si de domnul profesor dr. Târcoveanu de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.

Tema exacta a simpozionului a fost Pitfalls in Laparoscopic Colorectal Surgery, el desfasurându-se în sala Baccara.

Au fost prezentate în prima parte a simpozionului detalii ale actului operator si pasii care trebuie urmati pentru buna desfasurare a interventiei:

– Dr. Duta a prezentat modaliatea de disectie si coborâre a unghiului splenic al colonului (Taking Down the Splenic Flexure. Tips and Tricks)

– Dr. Copaescu a prezentat modalitatea de folosire a suturii mecanice în acest tip de chirurgie (Tips and Tricks for Stapling in Colorectal Surgery)

– Dr. Tomulescu a prezentat metodele de reconstructie dupa rezectia totala de mezorect (Methods of Reconstruction after TME. The Indication for Colonic Pouches).

In continuare au fost abordate alte elemente ale acestui tip de chirrugie si anume:

– Dr. Ulmeanu a prezentat un model de training pentru invatarea si câstigarea de experienta în chirurgia minim invaziva colorectala (Training Models for Video Assisted Procedures).

– Dr. Surlin a prezentat avantajele programelor de recuperare rapida postoperatorie (Advantges of ERAS in Laparoscopic Colorectal Surgery).

Simpozionul s-a incheiat cu prezentari ale unor cazuri particulare, prezentari interactive care au suscitat discutii cu cei prezenti în sala (Decission Making in Particular Cases. Interactive).

Inchei acest buletin informativ afirmând ca în opinia noastra simpozionul a fost o reusita în primul rând datorita numarului mare de colegi care au audiat expunerile. Interesul mare al colegilor pentru temele abordate demonstreaza impactul mare al acestui tip de chirurgie si ne duce cu gândul la organizarea pe viitor si a altor manifestari similare.

Dr. Pantea Stelian