Young ARCE

Valorile și misiunea Young ARCE

Grupul de inițiativă Young ARCE, format în 2023 sub egida Asociației Române de Chirurgie Endoscopică, este o punte între membrii juniori din comunitatea chirurgicală și experții acestui domeniu.

Scopul acestui grup este fundamentarea unui platforme pentru tinerii chirurgi din România, în care aceștia să poată cunoaște și accesa oportunitățile de mentorat, educație și socializare pentru dezvoltarea carierei lor în chirurgia minim invazivă, precum și să se implice în comunitatea chirurgicală internațională, colaborând cu alți profesioniști.

Misiunea Young ARCE este de a facilita accesul la cele mai inovatoare metode și proceduri chirurgicale în rândul tinerilor chirurgi, pentru beneficiul și siguranța pacienților noștri.

Young ARCE este spațiul tuturor membrilor ARCE cu vârsta sub 40 de ani și / sau celor care au finalizat rezidențiatul chirurgical în ultimii 5 ani. Grupul de inițiativă Young ARCE (denumit și comitet, din motive organizatorice) inițiat în 2023 sub egida board-ului ARCE și coordonarea dnei. dr. Clarisa Bîrlog, care își asumă misiunea de a lucra pentru acest segment de membri al asociației noastre, este format din dr. Alina Pușcașu, dr. Draga Mandi, dr. Flaviu Faur, dr. Horea Bocșe, dr. Nicoleta Leopa, dr. Octavian Enciu, dr. Cătălin Pîrîianu, dr. Ruxandra Marian, dr. Sandu Aprodu, dr. Silviu Makkai, dr. Ștefan Paitici.

Membrii grupului de inițiativă au fost selectați în urma unui apel public pentru membrii asociației, pe baza scrisorilor de intenție și a CV-urilor, de către comitetul executiv al asociației și coordonatorul inițiativei. Mandatul membrilor grupului este de maxim 4 ani (2 mandate ARCE), urmând ca în momentul în care un membru nu mai este eligibil (prin criteriile menționate – peste 40 ani sau peste 5 ani de la finalizarea rezidențiatului) sau dorește să se retragă, completarea echipei să se refacă printr-un apel public între membrii ARCE, pe criterii similiare apelului inițial.

Obiectivele punctuale ale grupului de inițiativă Young ARCE sunt identificarea și ridicarea barierelor în educația chirurgicală, precum și identificarea și cultivarea oportunităților de dezvoltare profesională, sub mentoratul board-ului ARCE. În mod practic, direcțiile de acțiune pentru îndeplinirea acestor obiective sunt:

  1. Evaluarea situației educației în chirurgie minim invazivă la nivel național
  2. Creșterea vizibilității online a asociației
  3. Susținerea cursurilor de introducere a chirurgiei minim invazive, sub egida ARCE, în centrele regionale – pentru înlesnirea unei educații cât mai uniforme
  4. Implicarea în teritoriu a asociațiilor studențești pentru susținerea echipelor regionale
  5. Cultivarea relațiilor cu echipele omoloage ale societăților medicale conexe

Viziunea Comitetului Young ARCE se axează pe recunoașterea rolului fundamental pe care profesioniștii tineri îl au în definirea viitorului oricărei asociații, dar în special a rolului acestora în siguranța și bunăstarea pacienților care în viitor vor beneficia de intervenții chirurgicale.

Pentru a fi la curent cu activitățile Young ARCE, urmărește paginile de social media ale ARCE (Facebook, LinkedIn, Instagram). Dacă vrei să ne scrii, ne poți trimite email la young@arce.ro